Motivačný článek k Vánocům - Saša

25.12.2015 22:22

Pěkné svátky holky,

chci Vás jen pozdravit a popřát Vám hodně úspěchů, radosti a splněných přání v příštím roce. Člověk je tvor, který myslí, uvědomuje si a plánuje. Proto pro svůj šťastný život potřebuje naplňovat své sny. To mu umožňuje žít život v jeho plné různorodosti, více si vážit sebe sama a mít radost ze svého bytí na tomto světě. Tato radost se poté promítne do celé naší osobnosti. Pro zkušeného pozorovatele není problém ji poté pozorovat na našem držení těla, mluvě, gestech apod. Samozřejmě, že se projeví i v našem pohledu na svět a nás samé.

Snažila jsem se zde napsat nějaké článečky o hubnutí a cvičení. Už slyším ty řeči: „To se ji to povídá, když to umí, cvičí a určitě i dodržuje.“ apod. Musím se přiznat, že to zdaleka není tak růžové, jak bych chtěla a jak bych si představovala. Myslím si, že mám ještě velké rezervy v naplňování svých představ.

Nikdo z nás ale nemůže být dokonalý, ani dokonalá. Jsme přece jen „obyčejní lidé“, kteří mají své sny a snaží se je naplnit. Křesťané velmi hezky říkají, že právě v této nedokonalosti je naše lidství, protože právě jenom my lidé jsme schopni chybovat. Zvířata nechybují, protože jednají pudově. Stejně tak Bůh nechybuje, protože je dokonaly. Jenom my si uvědomujeme své bytí a v každé chvíli našeho života se musíme v potu tváře rozhodovat. Ovšem bez toho, že bychom znali všechny okolnosti s tím související a nebo dokonce výsledek celého našeho rozhodovacího procesu, který svým rozhodnutím spustíme.

Cílem našeho života by měl být spokojený život a pokud je někdo spokojený se svou nedokonalostí a se svým živote, ale přitom neubližuje jiným, je to v pořádku. Pokud ale některé z nás cítí, že by chtěly něco změnit, musíme se rozhodnout a jít do toho po hlavě.

Mnohdy to ale není tak jednoduché. Pro něco se rozhodneme a ono to nejde, nedaří se, neustále nás od toho něco odvádí a odrazuje. Příčin může být mnoho. Třeba naše nedostatečná vůle, nebo na druhou stranu přehnaná ctižádost. Velmi silně nás ale ovlivňují i různé zážitky a zasunuté vzpomínky z minulosti. Dokonce i z období před narozením. Nebo, pokud bychom šli do ještě hlubších sfér, nepochopení našeho místa v životě.

Myslím tím, v dnešní době stále více populární, psychosomatické problémy. Různé bloky, které vzešly z našich problematických a nezpracovaných zážitků a které nás brzdí v dalším osobnostním rozvoji. Zkuste tedy vždy, když se vám něco nebude dařit přemýšlet, proč se vám to nedaří. Co předcházelo, jaké u toho máte pocity a jak to udělat, aby ty pocity byly pozitivní. Není to jednoduché a chce to trochu cviku, ale časem se nám rozkryjí neskutečné obzory různých zážitků a zkušeností, které do sebe logicky zapadají a v důsledku příčinné následnosti, nás dovedly až k současnosti, kde se materialisují v podobě různých úspěchů, neúspěchů, zhrzených vztahů nebo dokonce nemocí. Jakmile je pochopíme, přestanou nám způsobovat tlak a vše se uklidní.

Buddha mluví o tzv. třech jedech. Mezi ně patří neznalost, žádostivost a zlost. Neznalostí je myšlena naše neschopnost pochopit, jak tento svět funguje a co je jeho podstatou. Žádostivost je, bohužel, naše neustálá žízeň po nových věcech a zážitcích a nespokojenost s tím, když nepřichází. Zlost se dostavuje právě proto, že když něco chci a ono to nepřijde. Prostě nepochopím, že bych to chtít neměla.

Proto Vám tedy přeji buďte samy sebou. Přijměte se takové jaké jste a jestli něco chcete, tak to udělejte, ale „netlačte za každou cenu na pilu“. Zkoušejte to pěkně pomalu, zvolna, krok za krokem a jednou to přijde.  Ale pamatujte, že má vůle by měla končí tam, kde začíná vůle druhého člověka. Neubližovat, ale ani si nenechat ubližovat.

 

Saša