Přírodní hormony - Saša

26.12.2015 17:41

Rostlinné přípravky, které z části substituují absenci ženských hormonů mohou, ale také nemusí fungovat. Záleží na mnoha aspektech, které mají na jejich účinnost vliv.

Předem si musíme uvědomit, že jejich účinnost bude menší, než účinnost medicínsky aplikovaných přípravků, protože hladina aktivních látek je v aplikované dávce vždy menší. Z tohoto důvodu mohou být také tyto látky distribuovány jako výživový doplněk a ne jako léky. Zároveň látky v nich obsažené nejsou úplně totožné s naší představou lidských hormonů. Vesměs se jedná o tzv. prohormony, tedy látky, které mohou fungovat jako hormony, ale lidské tělo je musí aktivovat.

Je to podobné jako u provitaminu, např. klasický vitamín A je dost nebezpečný a při jeho předávkování může dojít k závažným zdravotním komplikací. Proto je jeho aktivní forma retinol (nebo alespoň bývala) vázána na předložení lékařského předpisu. To co v lékárně běžně koupíme jako vitamín A, je beta-karoten, tedy jeho provitamin z něhož si teprve náš organismus aktivuje tolik vitaminu A, kolik potřebuje. Zbytek se z těla neškodně vyloučí.

Další příčinou proč dané látky u někoho mohou a u jiného nemohou způsobit očekávaný účinek je jednoduše náš metabolismus a stav našich orgánů. Hodně záleží na tom kolik hormonů si tělo vytváří a jak jsou aktivní. Například v kůře nadledvinek se vytváří jak testosteron, tak estrogeny. Pokud začne převládat hormon opačného pohlaví, dochází k feminizaci u mužů (užší ramena, širší boky, vyšší hlas, menší ochlupení) a maskulinizaci u žen (hustší ochlupení, výrazné svalstvo, hrubší hlas).

Náš organismus je ale schopen do určité míry udržovat vnitřní rovnováhu (homeostázu) v organismu. Proto pokud dodáme jen malé množství hormonů, může si organismus zvýšit produkci opačného hormonu, aby došlo k opětnému vyrovnání jejich hladiny. Tak může dojít k negaci požadovaného účinku.

Hormony jsou obecně deaktivovány v játrech, proto v čím lepším stavu játra máme, tím méně se projeví narušení hormonální hladiny. Tím také bude menší očekávaný účinek. Například u mužů s nadváhou, především s uloženým viscerálním tukem (tuk uložený uvnitř těla mezi orgány) se významně snižuje činnost jater a proto tento stav může být jednou z příčin gynekomastie (růst prsou u mužů). Na druhou stranu zase dlouhodobá saturace hormony může játra přetěžovat do té míry, že se to začne projevovat na jejich zhoršené funkci.

Další příčinou nedostavení se požadovaného účinku může být přímo druh aktivní látky v preparátu, který užíváme. Na každého z nás působí nejúčinněji jiná látka. Podobně jako každému nesedí ty samé medikamenty třeba na k snížení hypertenze, bolest nebo nachlazení.

Důležitá je také doba podávání. Účinek se projevuje pozvolna a někdy začíná být vidět až po několika měsících soustavného užívání. Tento pozvolný nástup je právě z důvodu nízké hladiny saturace a samoregulačních funkcí organismu.

U mužů (fyzicky) hraje roli i stáří. Čím je starší (především střední a vyšší věk), měl by být účinek vzhledem ke snižující se produkci jeho vlastních pohlavních hormonů (testosteron) viditelnější.

I u těchto látek je ale nutné dbát určité opatrnosti a užívání přerušit okamžitě, pokud se začnou projevovat některé nepříjemné příznaky. Mezi ně patří například změny nálad, pocity stresu, nespavost, časté zvýšené pocení, zvýšená únava, změny krevního tlaku, citlivost na světlo nebo hluk, zácpa případně průjem.

Závěrem můžu říci jen malé shrnutí. Rostlinné látky nahrazující lidské hormony by pro lidský organismus neměly být tak nebezpečné, jako přímá saturace hormony. Chce to prostě zkoušet a pokusit se najít tu, která na vás bude relativně nejlépe působit. Užívání by mělo být dlouhodobé, alespoň dva až tři měsíce, než pokus vyhodnotíte. Je velmi vhodné nechat si u svého lékaře pravidelně provádět preventivní prohlídky, především jaterní testy.