Prsa a jejich formování 1. díl - Saša

09.10.2015 23:56

Nebo v našem případě spíše formování prsních svalů, aby nabyly na objemu a tvaru co nejvíce podobnému ženským prsům. Bohužel to nikdy nepůjde zcela přesné, neboť se jedná o úplně jinou fyziologickou tkáň. Ženská prsa jsou tvořena tukovou tkání a my budeme pracovat se svaly. 

Pro naše účely vynechám anatomický popis prsních svalů, protože si myslím, že je pro náš účel bezpředmětný. Pouze je dobré vědět, že pokud posilujeme prsní svaly, můžeme se rozhodnout, jestli budeme pracovat s vnější nebo s vnitřní stranou, případně se spodní, střední nebo horní třetinou prsních svalů.

Při formování pro naše účely se musíme zaměřit hlavně na vnitřní a spodní stranu prsního svalu, aby došlo k optickému propracování středového žlábku a spodního objemu, který potom velmi napomáhá vyplnění podprsenky.

Nevýhodou je, že i když se budeme  snažit sebevíce, přece jen nám narostou objemy paží a zádových svalů. 

 

 

Cvik č.1

Prvním cvikem jsou „klasické“ kliky. Tedy v uvozovkách, protože od opravdu klasických kliků se liší svým provedením a působením. Kliky se většinou provádí se širokým, případně s úzkým postavením paží. Široké postavení zajišťuje působení na prsní svaly, ale ty se vyvíjí spíše do šířky. Úzké postavení paží stimuluje tricepsový sval, takže na objemu nabývají paže. Pro náš účel je nutné obě provedení spíše vhodně zkombinovat. 

Smyslem tohoto cviku je rozvíjet a formovat spodní třetinu prsních sval (tedy pokud je opravdu správně prováděn).

 

Provedení

Kliky provádíme s postavením paží blížícím se úzkému postavení. Lokty ale nejsou těsně u těla, ale jsou od těla vzdáleny asi na 10 cm. Dlaně se o zem opírají níže než jsou prsa a zátěž je pocitově spíše ve předu. 

Důležité je soustředit se na pocit při cvičení. Pocit největší zátěže by měl být přibližně na rozhraní střední a spodní třetiny prsních svalů. 

Všechny svaly, které nepotřebujeme, bychom se měli snažit maximálně uvolnit.

Počet cviků v jedné sérii by neměl překročit 14, protože potom už nepůsobíme na objemy, ale na vytrvalost. Raději si proto cvičení rozložíme do celého dne a uděláme například 5x denně 14 cviků. Ze začátku děláme samozřejmě méně a postupně přidáváme.

Během provádění je důležité mít dobře zpevněné (zatlé) břicho, aby nedošlo k prohnutí v zádech (jinak nás budou bolet záda v bedrech).

 

 

Cvik č.2

Druhý cvik je zaměřen na rozvoj a tvarování vnitřní strany prsních svalů, které se upínají na hrudní kost. Výsledek takového cvičení můžete vidět tady.

 

Provedení

Paže křížíme před tělem (addukce). Impuls k pohybu vychází důsledně z vnitřní strany prsních svalů a ne z ramen a paží, jak se obvykle děje. V tom případě by byly nadměrně stimulovány ramena a nabývaly by na objemu, ale prsní svaly by neměly potřebnou odezvu. 

Cvičení si opět rozložíme do celého dne tak, že je provádíme například 5x denně po 14 cvicích a důsledně se soustředíme na práci vnitřní části prsních svalů. Nejde o maximální překřížení rukou, ale o stažení prsních svalů k sobě.

 

 

Cvik č.3

Třetím cvikem je masáž prsní žlázy k její silnější stimulaci. Tento cvik bývá doporučován v různých článcích jako cesta k většímu poprsí, ale na rovinu říkám, že nikdo neví co se stane, když

budete delší dobu nadměrně stimulovat tuto tkáň. Proto raději vyzývám k opatrnosti. Může vzniknout rakovinné bujení nebo nebo zánět? Nebo ne. 

Prsty si najdeme těsně pod bradavkou citlivější místo, kde je ve svalu jakoby důlek. Zatlačíme a krouživým pohybem provádíme masáž na jednom a druhém svalu. Masáž nikdy nesmí bolet!!!

poté celý sval uchopíme mezi palec a další prsty, stiskneme a natahujeme jej směrem dovnitř podobně, jako při masáži.

Zase je lepší si cvičení rozložit a provádět jej několikrát za den kratší dobu, než se snažit najednou udělat co nejvíce. To potom může docházet k bolesti a efekt není tak výrazný.

 

Tak zatím přeji hodně zdaru!!!