Trenérka - 2.díl - Bláža

03.02.2023 08:05

Dnešní rozhovor je s lektorkou vzdělávání manažerů a z jistých důvodů, které vyplynou z rozhovoru později, nebude zmíněno její jméno a ani jméno společnosti, která kurzy pořádá. Stejně tak nebude uvedena ani její fotografie. Rozhovor probíhá v menší kavárně v centru Prahy s pečlivě upravenou dámou v elegantním oblečení.

O jaký druh vzdělávání se jedná a kdo se ho účastní?

Jedná se o úzce specializovaný kurz pro mladší manažerky, které se dostanou do střední až vyšší manažerské pozice ve firmě nebo úřadě a potřebují doplnit zejména schopnosti pro plnění pracovních úkolů a povinností. Kurz probíhá jedno dopoledne v týdnu, celkem je 12 setkání po 3 hodinách a účastníků bývá obvykle 3 až 6. Kurz je licencovaný ze zahraničí a musí probíhat podle přesných pravidel. Po absolvování dostává absolventka mezinárodně platné potvrzení o absolvování manažerské přípravy.

Co si odnáší absolventka kurzu do profesního života?

Odnáší si zejména změnu stylu a způsobu plnění jednotlivých činností, efektivní způsob působení na své okolí a obchodní partnery se zaměřením na dosažení svých cílů. Je to jednoduše o tom, že ji musíme přepnout z normálního „holčičího“ myšlení, a tím není myšleno nic špatného, do prostředí, kde jsou trochu jiná pravidla hry. Nejen chování, ale třeba i oblékání.

Když jsme u toho oblékání, mají s tím účastnice problém?

Obvykle při prvním setkání společně řešíme co a jak příště vylepšit a jaké oblečení je předpokladem k dosažení úspěchu. Ale o tom v detailu už nemohu mluvit, to je předmětem kurzu. Mohu jenom napovědět, podívejte se na mé oblečení a make-up, a tak nějak to má být. A dokazuji tím i to, že to může úspěšně nosit kdokoliv, kdo se to dokáže naučit nosit, protože já například nejsem genetická žena.

Dozví se účastnice v průběhu kurzu, že lektorka je vlastně opačného pohlaví?

Obvykle se to nedozví, ta možnost je v systému připravena, ale pouze jako úniková strategie v případě, že se stane nějaká nehoda. Ale vlastní průběh kurzu je tak strukturovaný, že by k tomu nemělo dojít a účastnice jsou natolik zatížené, že nemají čas zkoumat, jestli mám paruku nebo protetické poprsí. Právě v rámci zmíněné zahraniční licence je požadavek, aby lektorkou nebyla žena, a je i předepsána velmi vysoká kvalita realizace. Tím myšleno luxusní značkové oblečení a doplňky, opravdové šperky, dokonalá paruka a dokonce i konkrétní značka dámského parfému.

Je ten konkrétní parfém tak důležitý?

Ano je. Je to právě jeden z poznatků ze zahraničí praxe, kde nastalo odhalení pohlaví lektorky na základě vůně. Citlivějším účastnicím, konkrétní zjištění bylo primárně od účastnice, která má osobní orientaci na stejné pohlaví, připadalo, že lektorka nevoní jako žena. Proto proběhl výzkum a zkoušky mnoha druhů parfémů, až nakonec je standardem i tato maličkost, která to řeší.

Celou si Vás detailně prohlížím a opravdu nenacházím indicie, že nejste žena, jak dlouho trvá přeměna na lektorku?

Přeměna není jednoduchá záležitost a nelze ji uskutečnit jen tak ráno na toaletě vedle výukové místnosti těsně před začátkem kurzu. Navíc je nepraktické a složité nosit si veškeré oblečení a pomůcky sebou. Nejefektnější je přijít už jako hotová lektorka ráno z domova na místo kurzu. Vlastní přeměna tak začíná přípravou večer den předem. Musím pečlivě zkontrolovat vše co budu mít druhý den oblečeno a to včetně spodního prádla, nejdůležitější je podprsenka. Vyčistit a naleštit boty. Učesat a

připravit vlasy, ráno už není tolik času a paruka se jenom nasadí a zafixuje. Připravit vše do kabelky, zkontrolovat a připravit doplňky a šperky. Ráno také není čas cokoliv hledat a ani čas na úpravu nehtů, takže jdu spát s hotovými nehty. Nehtíky mám samozřejmě nalepené umělé. Většinou jdu i relativně brzo spát abych ráno vypadala dobře.

Ráno už potom vypadá jako klasika?

Dá se to tak říci, ale u mě to má něco navíc. Po ranní koupeli se na rozdíl od ostatních žen dokonale oholím na obličeji. Nanesu uklidňující a hydratující krém, potom jdu řešit prsa. Jak jsem už zmínila, důležitá je správná kvalitní podprsenka, která musí bezpečně a za každého možného pohybu přidržet silikonové protézy na těle. Po oblečení podprsenky a naplnění jejích košíčků umělým poprsím je třeba vše přesně umístit na těle, aby potom sedělo vrchní oblečení, jakmile toto klapne, tak zbytek oblékání je už jenom rutina. Potom make-up, to je už ta ranní klasika, nasadit paruku a dokončit oblečení. Celé to trvá celkem tak 25 až 30 minut. Výsledek vidíte před sebou.

Jak se v tom převleku cítíte, je něco co omezuje nebo na co je třeba dávat průběžně pozor?

Převlek je pouze nástroj a předpoklad pro plnění cíle poskytovat kvalitně kurz. V převleku se proto musím cítit komfortně a nesmí nikterak svazovat nebo zaměstnávat zbytečně mozek starostí o jeho fungování. Proto před prvním kurzem jsem se musela jako lektorka vytrénovat k naprosté dokonalosti nošení šatiček a botiček. To bylo možné dosáhnout pouze praktickým cvičením. V současné době funguji zcela standardně a nekontroluji oblečení či nalíčení více než ostatní ženy v běžném životě.

Praktické cvičení probíhala i na veřejnosti a jak často?

Ano, probíhala postupně i na veřejnosti, prakticky denně po dobu několika týdnů. Nejdříve doma prsa, vlasy a boty. Důležité je nevnímat to vše jako něco navíc, ale jako součást sebe. Největším změnou jsou samozřejmě prsa. Používané silikonové protézy mají stejnou váhu jako skutečná prsa. Přestože používám standardní velikost poprsí úměrnou ostatním tělesným proporcím, tak první dny to bylo nezvyklé zatížení pro zádové svalstvo a než si zvyknete s nimi fungovat, tak to večer i trochu bolí v zádech. Zjistíte, že je třeba vyvažovat předek jiným držením těla. Nakonec to v kombinaci s lodičkami s podpatkem i pomáhá k docílení elegantní ženské chůze a pohybování se jako žena vůbec. Stejně tak i vlasy, nošení paruky nesmí být nepříjemné.

Od počátku rozhovoru koukám na vlasy a také nemám pocit, že máte paruku, vypadají přirozeně.

Dnes to mají dámy s účesem jednoduché. Ale není to zase, i jako v mém případě, jen nasadit a jít. O vlasy se musí pečovat a být na ně přiměřeně opatrný. Pro roli lektorky mám 3 stejné paruky, které průběžně střídám. Opět to je požadavek na bezpečnost a kontinuitu role. Proto musí být vždy jedna paruka v záloze, druhá je přitom např. u kadeřníka a třetí mám na své hlavě. Požadavek byl na elegantní účes, nic extravagantního a rozumnou barvu. Účes musel projít schválením provozovatele kurzu, stejně tak to co mám na sobě a dokonce i velikost poprsí.

Jak probíhalo schvalování?

Jak má lektorka vypadat je přesně dané. Účes byl celkem jednoduchý, schvaloval se na základě fotografií několika střihů a odstínů vlasů, samozřejmě včetně nalíčení. Dámy mého věku už nenosí dlouhé vlasy a požadavek byl na kratší vlasy s barvou lehce dozrzava. Vybíralo se z šesti variant a s výsledkem jsem spokojena. K výsledné barvě vlasů se ladila barva oblečení, styl byl požadován mírně konzervativní a klasický business outfit. Absolutní zákaz nosit kalhoty a velmi krátké sukně. Samozřejmě i fotografie celé postavy procházejí schvalováním držitele licence na provozování kurzu.

Schvaluje se i tvar a značka kabelky. Schválení je dokončeno obědem nebo večeří s vedoucí české pobočky provozovatele.

A co ta velikost poprsí?

To bylo možná to nejednoduší. Existují standardní konfekční velikostní tabulky a tak podle nich určíte, jaký má být horní objem vzhledem k mírám v pase a přes boky. Pak si vyzkoušíte několik podprsenek a horní objem realizujete silikonovými protézami vhodného rozměru a tvaru. Výběr podprsenky je důležitý proto, že musí silikonové protézy bezpečně fixovat k tělu. Musí je i celé překrýt. Sama určitě víte, že občas nastane situace, kdy se rozepne knoflíček na halence, nebo se více nakloníte a ve výstřihu jsou prsa zřetelnější a je třeba trochu vidět i podprsenka. Proto je na toto velký důraz, aby bylo vše perfektně dotažené až do takového detailu jako jsou prsní bradavky. Stejně tak jsou možné případy, že se nechtěně prsem někoho dotknete nebo naopak se někdo nechtěně dotkne prsu. Proto je důležité, aby nebylo dotykem poznat, že se jedná o umělá prsa, použité zdravotní silikonové protézy to splňují bez jakýchkoliv problémů.

A jak zvládáte líčení?

To byla samostatná kapitola přípravy. Absolvovala jsem konzultace u profesionální vizážistky. Ta vybrala správné odstíny jak pro pleť, tak i oční stíny až po rtěnku. Důležité bylo, že mně vysvětlila jak a co kam aplikovat. Potom je ranní nalíčení do práce opravdu jenom rutina. Po zvládnutí líčení jsem už neměla problém trénovat na veřejnosti, třeba zajít si na skleničku vína do vinotéky jako lektorka. Dodneška se tam občas zastavím a obsluha neví, že nejsem to, co vidí.

Co děláte, když skončíte v poledne kurz?

Jdu na oběd. Samozřejmě jako lektorka. Pokud ráno vynaložíte docela velké úsilí na přeměnu, tak je neefektivní se toho všeho hned po kurzu zbavit. Stejně jako dnes, kdy jdu ještě vyřídit nějaké záležitosti, drobné nákupy a mám v plánu i zábavu na konec. Obvykle tak zůstávám v dámském až do večera. Akorát už nemusím dodržovat pravidla a třeba si rozepnu na halence o jeden knoflíček víc….

Když jste lektorkou skoro celý den, jak řešíte některé obvyklé situace?

Pokud myslíte návštěvu toalety, tak standardně jako dáma jdu na dámy. Dokonce i na to myslí manuál a jako lektorka si musíme vždy sedat na mísu. Důvodem uvedení do manuálu byla opět situace ze zahraničí, kde tím došlo k prozrazení pohlaví lektory. Některé toalety nemají stěny až dolů na zem a pokud by někdo viděl ve vedlejší kóji lodičky špičkami k míse, tak je to minimálně divné. Tady trochu odbočím, protože mám perfektní zkušenost se samo držícími punčochami. Když se jedna trhne, tak jde použít ta druhá jako náhradní k dalšímu páru. Proto kupuji vždy více stejných páru najednou. Jsou také praktičtější, když musíte řešit obvyklé situace na toaletě, protože na rozdíl od punčocháčů se nemusí nic stahovat.

Nechcete zůstat lektorkou i ostatní dny v týdnu?

Mám i jiné aktivity a jednou týdně být lektorkou je tak akorát. Ono je to vlastně víc jak jeden den v týdnu když počítáme i večerní přípravu den předem a průběžnou starost o oblečení a doplňky. Technicky samozřejmě není problém zůstat lektorkou i několik dní.

Potkáváte a poznáváte bývalé účastnice kurzu?

Samozřejmě, některé mně posílají pozvánky na jejich firemní akce. Pak samozřejmě jdu na koncert nebo do divadla jako lektorka. To jsou případy, kdy jsem potom lektorkou i více dní v týdnu. Akce si trochu vybírám, protože je to opět náročné na čas pro realizaci přeměny.

Pracovně jste mezi ženami, zbytek dne potom v reálném prostředí. Jak jste vnímána okolím?

Naštěstí nemám žádné negativní zkušenosti. Na ulici nebo v tramvaji a metru vnímám pohledy směřující na mně. Statisticky je to 50 na 50 ženy-muži. Ale je to asi normální, protože i já pozoruji své okolí a zejména dobře oblečené a upravené ženy, jejich pohyby, gesta atd. Pak to zkouším napodobovat a neustále vylepšovat plnění role lektorky. Standardní návštěvy restaurace či kavárny jsou bez problému. Jsou i případy, které je lepší řešit v sukni. Například pokud potřebujete opravit něco v domě. Lektorka vždy přesvědčí řemeslníky rychleji.

Častěji chodíte na jedno místo na skleničku vína, jak to je tam?

Tam konverzuji většinou s majitelkou vinotéky, dokonce si už tykáme. Ta mně jednou říkala, že se na mně ptal jeden zákazník, kterého tam občas potkávám. Prý se mu líbím, ale bojí se mně oslovit, proto požádal paní z vinotéky, aby prozkoumala, co bych na to říkala a jestli jsem volná. Odpověděla jsem vtipně a vlastně i pravdivě, že jsem spíše na ženy a přivodila si tím úplně jiný problém. Od té doby mám ve vinotéce nové kamarádky. Naštěstí zatím spolu jenom pijeme víno.

 

Diskusní téma: Trenérka - 2.díl - Bláža

Datum: 03.02.2023

Vložil: Bláža

Titulek: fotka je

Tak jsme se s Janou nakonec dohodli, že sem dáme i aktuální fotku, protože příběh už je z dřívější doby a i já teď vypadám jinak než píšu v příběhu.
Mám dojem, že je tu u příběhu fotka poprvé.
Bláža

Přidat nový příspěvek