Změna pohlaví v Německu - Vicky

29.11.2017 18:57

P.S.: Autorce je 42 let, od roku 93 žije ve SRN a od ledna ´17 podstupuje přeměnu pohlaví.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Milá děvčata,

 

rozhodla jsem se, že se vám pokusím přiblížit, jak probíhá změna pohlaví u sousedů ve Spolkové Republice Německo (dále jen SRN). Jen podotýkám, že to jsou mé poznatky, které jsem zde nasbírala při různých setkáních ať už trangendery pre OP a nebo už ženami po operaci, popřípadě lidmi, kteří z různých důvodů léčbu přerušili či ukončili. Dále zde cituji mého Terapeuta a endokrynologa.

 

V první řadě je zde několik věcí, které jsou oproti České Republice (dále ČR), jinak nastavené.

 

Úplně první rozdílnou věcí je, že v SRN neexistuje neutrální jméno, ale za to pokud máte diagnózu F64.0, můžete si u městského úřadu v rámci bydliště požádat o tzv. Transgender Pas. Tento pas nosí holky u sebe a předkládají ho na úřadech společně se svým občanským průkazem a na úřadu s Vámi jednají jako se ženou.

 

Další velkou věcí je, že tzv. Real Life Test (RLT) je v SRN nastaven na tři roky. Oproti jiným mě dostupně známým informacím, je to jediná země v Evropě, která má takto přísně nastavená pravidla co se RLT týče. Dále si představte situaci, že se nacházíte v přeměně, jdete na konkurs, kde hledají asistentku managera, nemáte z jakýchkoliv důvodů TS pas, přijdete jako žena, vkusně oblečená, ale občanské jméno je Hans Nowak. I když se to ta dotyčná snažila vysvětlit, tak prostě měla smůlu.

 

Po roce RLT, si máte možnost sehnat psychologického terapeuta, který má aprobaci a je specializovaný na TS. Od zdravotní pojišťovny máte zaplaceno 25 sezení. Intenzita záleží jen na té dané ženě. Kupříkladu já jsem ze začátku začínala na 4 sezeních měsíčně. Po zhruba měsíci a půl jsem přešli na 14 denní rytmus, za další měsíc už jednou měsíčně a dnes se vidíme co dva měsíce.

Hodně záleží i na rozvoji osobnosti té které dívky. Sama o sobě si troufám tvrdit, že je dnes ze mě sebevědomá dáma. Takže prakticky zde psychoterapeut zastupuje roli, která v ČR patří sexuologovi.

 

Normálně až po dalším roce, by TS mělo dostat doporučení na endokrinologii. Já jsem měla obrovské štěstí. Že jsem po sedmi měsících už dostala doporučení k endokrinologovi. No možná mi pomohla změna jména na neutrální, kterou jsem podstoupila v červenci a hlavně asi jsem svého terapeuta přesvědčila, že to se změnou pohlaví myslím naprosto vážně.

 


 

A i když už dva roky žijete jako žena, tak jste stále ještě rok od konečné operace vzdálená. Protože mezi první návštěvou endokrinologa a operací musí opět proběhnout minimálně roční čekací lhůta. K tomuto bodu nemám, žádné přirovnání k ČR, protože v Čechách neznám žádnou dívku, která by byla tak blízko před cílovou stanicí. K tomu, aby Vám zdravotní pojišťovnou byla schválena operace potřebujete dvě velmi důležitá potvrzení. První je od endokrinologa a to druhé od psychoterapeuta. Jenže ono to není tak jednoduché. V Německu platí, že dobrozdání od terapeuta musí být ve dvou vyhotoveních. To znamená další nezávislý psychoterapeut, kterého vám vybere zdravotní pojišťovna, jejich specialitou je hledat 400 až 500 km od místa bydliště. To aby čistě náhodou nemohl být ovlivněn vaším terapeutem. Více bližších informací zatím nevím, ale chystám se zajít na zdravotní pojišťovnu a pomalu se poptávat, co vše potřebuji a jak to evidentně bude probíhat. Jakmile budu mít nové informace, tak je hned doplním.